Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezon cu o culoare,o aroma si o textura similara mierii de albine,un chihlimbar comestibil! :)
Ingrediente:
500 ml apa 500 gr flori de salcam 300 gr zahar 1 lamaie
Mod de preparare:
Desprindem floricelele de pe ciorchine. La clatim bine in cateva ape.Eu,in plus fata de reteta,am indepartat si partea verde a florii(sepalele). Facem un sirop din apa si zahar in care adaugam si partea galbena a cojii de lamaie. Cand este aproape gata legat,indepartam coaja de lamaie si adaugam florile de salcam si zeama de lamaie. Lasam sa fiarba pana capata consistenta mierii. Ca sa facem proba punem cateva picaturi pe o farfurie. Daca se imprastie pe toata suprafata farfuriei dulceata mai trebuie fiarta. Daca se aduna ca niste cristale dulceata este gata.Turnam dulceata fierbinte in borcanele curate, infiletam bine capacul si le intoarcem cu fundul in sus pana se racesc. Aceasta operatiune are rol de a impiedeca patrunderea aerului.
Dulceata din flori de salcam... n-am stiut ca se poate face. Bine ca stiu de o camara cu de toate... Pana ajung la camara, :)))) trimit pupici si mult respect pentru tine, draga mea!
Multumesc frumos,Cati draga! Este o dulceata pe care o stiu din copilarie,ne-o facea deseori mama!...Anul acesta,daca voi fi sanatoasa,voi face dulceata din petale de toporasi,mi-o doresc de ceva vreme...Si atunci,o camara si mai diversificata te va astepta cu mult drag! :)
Cand eram in "formatie" completa,adica,cand erau copiii mai mici,faceam si eu!Faceam si din flori de papadie!Ambele le foloseam ca medicament sau indulceam ceaiul!
Pupici!
Da,Monica,si eu faceam pe vremuri sirop din flori de papadie,din muguri de pin,de macese,catina,tot ca medicament pentru fiul meu.Din flori de salcam am facut de cateva ori,serbet,dar nu iesea la fel de aromat si se zaharisea foarte repede,asa ca am renuntat!
Acum,ce-i drept,si aceste dulceturi tot cu gandul la baiat le-am facut.Noi,eu si sotul,ne ferim cat putem de dulciuri...dar,de abia astept sa apara un musafir sau vreun eveniment sa prepar un dulce! :)
Pupici!Noapte buna,Monica draga!
Am s-o fac cu siguranță săptămâna asta. Mă gândesc să fac porție dublă, deoarece mi se par cantitățile mici. Câte borcănașe ți-au ieșit din 500 gr flori?
Chiar ieri am repetat-o,ajutand-o pe cumnata mea,ea folosind 1kg.de flori si i-au iesit 7 borcanele de 200g.si 3 borcanele de 150/165g.
O zi frumoasa,cu bucurii!
Nu,Laura!La nicio conserva nu folosesc conservant sau orice alt artificiu.Toate conservele le sterilizez si rezista in camara(la bloc)si 2-3 ani,fara a fi afectate!Dulceturile le pun fierbinti in borcane,le capacesc si le intorc cu fundul in sus,pentru etansare!Asta o fac de vreo 3 ani incoace,de cand am observat ca materialul din care sunt facute capacele este mai prost calitativ,prin insurubare,de multe ori se invart in gol.
Pupici!
Cu mult drag,Silvia!Am facut si eu de cateva ori ciorchini in aluat de clatite,dar de cand suntem doar in doi(eu si sotul)am renuntat,mai ales ca domnul meu este cam reticent la unele retete!
Da,a iesit foarte buna la gust,desi prea groasa...nu m-am abatut cu nimic de la reteta.La anul,daca va fi sanatate,voi face mai multa(am deja inscrisi,din familie) si o voi lasa mai subtire!Oricum,aroma dulcetii este peste asteptari!
Multumesc frumos,Doina!Cu multi ani in urma,am facut si eu serbet din floare de salcam...prea multa munca.Acum doua saptamani,am descoperit pe facebook retetele astea de dulceata si cum curiozitatea a fost foarte mare si florile la indemana...
Nu am mancat niciodata, dar cred ca e aromata tare dulceata. Multumim ptr. reteta! Pupicei!
Unde il plimbam pe Bruno e padurea plina de salcami infloriti. Au venit masini pline cu stupi de albine din multe judete.
Si in zona noastra sunt foarte multi salcami,iar pe piata predomina mierea de salcam si cea poliflora!
Nici eu nu am mancat pana acum dulceata,desi cu multi,multi ani in urma faceam serbet din flori de salcam si aroma era aproape inexistenta!La dulceata parfumul se simte foarte bine,este un deliciu!
Pentru ca nu am crezut ca va iesi atat de placut aromata,am redus la jumate cantitatea de ingrediente si am obtinut un borcanel de 200g. si unul de 150g.de dulceata...si-mi pare rau,acum!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Pupici!
Acum,ce-i drept,si aceste dulceturi tot cu gandul la baiat le-am facut.Noi,eu si sotul,ne ferim cat putem de dulciuri...dar,de abia astept sa apara un musafir sau vreun eveniment sa prepar un dulce! :)
Pupici!Noapte buna,Monica draga!
O zi frumoasa,cu bucurii!
Pupici!
O zi minunata,cu spor in tot ceea ce faci!
Trebuie sa fie excelenta
Am facut peltea,altadata,dar dulceata ...nu m-am gandit!
Multumesc frumos pentru vizita!
Unde il plimbam pe Bruno e padurea plina de salcami infloriti. Au venit masini pline cu stupi de albine din multe judete.
Nici eu nu am mancat pana acum dulceata,desi cu multi,multi ani in urma faceam serbet din flori de salcam si aroma era aproape inexistenta!La dulceata parfumul se simte foarte bine,este un deliciu!