Va pun reteta pentru 1kg.de faina din care se obtin doi cozonaci..
--1kg.faina,50g.drojdie,500ml.lapte,7oua,din care unul se foloseste la unsul cozonacilor,250g.zahar,1lamaie,1esenta rom,2plicuri zahar vanilinat,60ml.ulei,150g.unt sau margarina,un strop de sare.
--Se cerne faina intr-un castron;se pune drojdia intr-o cana si se amesteca cu 2lingurite de zahar pana se obtine o crema si se lasa sa se umfle;intr-o farfurie se pun 4galbenusuri si 2 oua intregi,un strop de sare,coaja de la o jumatate de lamaie,zaharul vanilinat si uleiul si se amesteca bine;laptele fiert se pune cu zaharul la incalzit pana la dizolvarea lui.
In faina se face o adancitura in care se pun ouale amestecate ca mai sus,esenta de rom,drojdia crescuta si laptele cald
bine.Se framanta pana ce aluatul se deslipeste de pe
maini.Se topeste untul care se adauga fierbinte,cate putin pe marginea castronului(eu pun in trei reprize)si se framanta pana se absoarbe tot in
aluat.Se continua framantatul,intinzand aluatul, ridicandu-l din castron si trantindu-l de peretii castronului cam 15-20 de
minute.Se acopera cu un prosop curat si se lasa sa creasca la loc cald.
Se umple dupa preferinte,cu nuca,nuca si cacao,mac,stafide,rahat...