draga mea iti multumesc pentru gandurile bune trimise de pasti 2017,acum am gasit mesajul ,am uitat parola si nu am putut sa mai intru...am avut si multe probleme sotul a fost operat,a murit un nepot al sotului, socrul fratelui meu ,fratele meu de 62 de ani si alte probleme si nu am mai putut lua legatura cu tine.te saurt si iti doresc tot binele .......
Noua ne place foarte mult!Este primul sos care se termina inainte de sfarsitul iernii!...Banuiesc ca este gustoasa zacusca de fasole cu gutui,ii da un gust dulce acrisor si o aroma mai bogata!
Multumesc frumos!Mai toate retetele sunt scrise in josul paginii la comentarii...sosul cu gutui apare la un raspuns de acum 9 luni pentru "bonita12"!
O zi buna,iti doresc!
Ba da,se poate cu aproape orice fel de ciuperci,chiar si ciuperci albe din supermarket!
Sarbatori fericite,draga mea!Un An Nou mai bogat in realizari,multa sanatate,fericire si impliniri,alaturi de cei dragi!
Ghebe cumpara in fiecare an tatal meu, de la cei care le vindeau, pe ulita.. Se enerva rau mama, ca isi planifica diverse treburi si se trezea cu ditamai cosul de ghebe, ce trebuiau puse la conservat....
Ghebele simple nu-mi plac nici mie,de aceea le combin cu gogosari,morcovi,ceapa,mere si cand gasesc struguri fara samburi,pun cateva boabe...Pregatesc otetul(o parte otet ,cinci parti apa,sare si zahar dupa gust-eu il fac mai dulce-,piper boabe,frunze de dafin)si cand da in clocot adaug ceapa taiata solzi,gogosari taiati fideluta,morcovi dati pe razatoare,felii subtiri de mere galbene si las totul sa mai clocoteasca 2-3 minute.Apoi adaug ghebele fierte si clatite de zeama in care au fiert,mai las 2-3 minute sa clocoteasca si las sa se odihneasca 10 minute.Fierbinte,pun salata in borcane si le sterilizez.Iese foarte buna,aromele se intrepatrund.
am facut aces ghiveci si e f bun,ulitmul borcan l-am folosit in aceste zile....si te tot pomenesc,la nepotele le-a placut mult ca am pus si ghebe...,am pus si in ciorba,i-a dat un gust bun.Te sarut CARMEN !
Pe negandite am facut salata asta!Am fost sambata la tara si m-am trezit la poarta cu baietelul unor vecini cu o plasa cu ghebe si de dragul lui...mi-am facut de treaba!
Ador borcanelor bucatareselor pricepute dar fără vechile etichete ale borcanelor! Urasc sa vad borcanele cu etichete ....parca ar fi nespalate! Te felicit!
Pun o parte otet la 5 parti apa,sare dupa gust si putin zahar,marar uscat,ceapa solzi,morcovi,boabe de mustar,piper...toata aceasta combinatie da un gust bun castravetilor.Dau in clocot otetul diluat si mirodeniile si-l torn fierbinte peste castraveti,capacesc borcanele si le sterilizez la cuptor.Eu pastrez toate conservele in camara din bucatarie si tin foarte bine.
Esti o comoara la casa omului si aici ca ne inveti intotdeauna lucruri utile si noi,sa-ti de-a D-zeu sanatate si spor in toate.
Nu ne uita,eu cel putin te urmaresc cu admiratie.
S-a facut coada la salata bulgareasca, la sosul de legume cu gutui chiar si cel cu ciuperci... Stau cuminte la rand si astept, pentru ca vreau sa invat. :)Multumim!
De obicei folosesc ciuperci de padure,in special hribi si galbiori,dar pentru ca anul acesta la noi nu s-au facut din cauza secetei,am folosit ciuperci albe,champignon.Pentru sosul de ciuperci am folosit: 750g.ceapa tocata marunt,1 capatana usturoi tocat marunt,500g.dovlecei rasi,1kg.gogosari copti dati prin masina de tocat,2kg.rosii tocate,250g.masline,200ml.ulei floarea soarelui,100ml.ulei de masline,sare,2-3 foi dafin,1 lingura cu varf de boia de ardei dulce,1 lingurita piper macinat.Se caleste ceapa,usturoiul si ciupercile taiate marunt pana se inmoaie,se adauga dovleceii,gogosarii si rosiile si se fierb toate pana se ridica uleiul deasupra.Se pun maslinele,foile de dafin,boiaua de ardei,piperul si sare.Optional,se poate pune si putin zahar daca rosiile sunt acrisoare.Cand sosul este gata,se pune in borcane si se sterilizeaza.
bunnnnnn....salata bulgareasca este aceea cu maioneza de mustar?(picarela)...si noua ne place mult...vad ca ai multe retete...sos de legume cu gutui-cum se face si la ce-l pui
Da,aceea este!...pentru sosul de legume cu gutui este nevoie de: 750g.ceapa tocata marunt,o capatana de usturoi tocat marunt,500g.morcovi dati pe razatoarea cu ochiuri mici,500g.dovlecei rasi,300g.ardei tocati,2kg.rosii date prin masina de tocat,300g.gutui taiate feliute mici si subtiri,300ml.ulei,frunze de patrunjel tocate,cimbru,busuioc,piper,sare.Ceapa,usturoiul si morcovii se pun in uleiul incins la calit pana se inmoaie,apoi se adauga dovleceii si ardeii si se fierb 15-20 de minute.Se pun rosiile si sare dupa gust,se fierbe pana apare ulei deasupra,dupa care se pun gutuile,o lingurita plina cu piper macinat,cimbru si busuioc si se fierb toate inca 45 de minute.Cu 10 minute inainte de a opri focul,se adauga patrunjelul tocat.Dupa ce este gata,se umplu borcanele,se capacesc si se sterilizeaza.Acest sos este foarte bun pentru vanat,carne afumata,iepure,rata,peste.Uneori,cand folosesc sosul,inainte de a-l pune in sosiera mai adaug o lingura de coniac sau 50ml.vin sec.
ESI O GOSPODINA F HARNICA,O FURNICUTA STRANGATOARE PT FAMILIA TA, FOARTE MULTE BUNATATI, LA NOI IN MARAMURES S AU FACUT SI HRIBI SI GHEBE MAI PUTINE IN ACEASTATOAMNA,DAR DIN PACATE NU SE POT TRMITEPRIN POSTA........... SA LE MANCATI SANATOSI/
Ma bucur si te felicit pentru ceea ce faci si pentru generozitatea de a impartasi cu noi multe din secretele acestor bunatati,precum si celelalte ,din lumea atat de fascinanta a plantelor!
Multumesc din suflet,Doina!...Dupa ce rafturile camarii vor fi pline,florile se vor obisnui cu noul habitat(de iarna),ma voi indrepta spre hobby-ul meu din sezonul rece,tricotatul...
Draga mea,eu fac otetul foarte slab,o parte otet la 5-6 parti apa,zahar si sare dupa gust(la 100ml.otet pun 60g.zahar si 500-600ml.apa).Tai gogosarii felii si desfac in buchetele conopida.Le pun in borcane si torn otetul fiert cu apa,zahar,piper boabe,foi de dafin,sare dupa gust.Capacesc borcanele si le sterilizez in cuptor sau in bain-marie...Daca te mai pot ajuta cu ceva,o fac cu mare drag.
Intotdeauna raman de la un an la altul,desi cam 1/3 din tot ce pregatesc dau la neamuri si prieteni de familie.Compoturi si dulceturi am si de doi ani in urma,mai putin dulceata de cirese amare care se termina prima.
Eu nu mai tin cont de retete de foarte multi ani,fac totul la ochi.Ce pot sa-ti spun: la o parte otet pun 5 parti apa,sare si zahar dupa gust,piper boabe,foi dafin,boabe de mustar 1/2lingurita la borcanul de 720g.Dau in clocot 10-15 minute apa cu otetul,zaharul,sarea,piperul boabe si frunzele de dafin.Intre timp,asez in straturi legumele:gogosari,morcovi,conopida,ceapa taiata in solzi grosi...uneori pun si felii de mere,ciuperci champignon(in prealabil fierte si scurse de apa).Adaug cate 1/2 lingurita cu boabe de mustar in fiecare borcan(acestea au rolul de a mentine legumele tari).Dupa cele 15 minute iau compozitia de pe foc,las sa se racoreasca 2-3 minute dupa care o torn in borcane.Inchid sau capacesc borcanele si le pun in cuptor penru sterilizare,la foc mic pentru 30-40 minute.
- 5 kg vinete coapte si scurse (tocate marunt ca pt. salata)
- 30 ardei capia sau gogosari copti (eu am pus 5 kg ardei)
- 150 ml otet - (acesta il pui dupa gust... adica, pui si gusti si daca crezi ca-ti place cu mai mult otet, mai pui din aceasta cantitate. Nu o pui pe toata de prima data)
- 200 gr zahar
- 300 ml ulei
- sare dupa gust
- foi de dafin
- piper
Vinetele tocate marunt, ardeii copti si tocati cu cutitul, ca pe vinete. Acestea doua, se amesteca impreuna, peste care se adauga uleiul, zaharul, otetul dupa gust, sarea, piper, foi de dafin. Toate, se lasa de dimineata pana seara la macerat si se mai amesteca din cand in cand in ele... A doua zi (gusti, ca sa vezi daca este pe gustul tau, sau mai pui un pic de sare, sau otet, ulei...), compozitia se pune la borcane cu filet, sau se capseaza, apoi se baga pt o jumatate de ora la cuptor, pt sterilizarea borcanelor. Aceasta este toata reteta si este foarte buna, este... racoroasa. Spor la treaba!
Multumesc,Mihaela!...spor am,slava Domnului,imi place foarte mult sa prepar conserve de iarna...doar legume pe buzunarul meu gasesc mai greu,mai ales ca nu-mi place sa ma tocmesc.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.